#BeeldendBlog #32: Microkosmos (deel 1)
In deze serie kijk ik naar beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 25 jaar geleden, vanmorgen, en alles daartussenin. Deze keer: Microkosmos I – insecten in het universum (minischilderijtjes, 7x7cm, olieverf op doek, 2022).

 

Theater

Deze periode ligt mijn focus op de theatervoorstelling ‘Precies hetzelfde maar dan anders’ die ik samen met m’n maat Micha Götz speel. Op de agenda staan op dit moment nog het Mascini Theater te Amsterdam op vrijdag 22 april, en de Haagse Kunstkring op vrijdag 13 mei. Dat laat weinig ruimte voor uitgebreide schildersessies, maar precies genoeg voor zo nu en dan een kleine sessie.

 

Serie

Toevallig had ik nog wat minidoekjes liggen, en daarmee ben ik de afgelopen weken aan de slag gegaan. In dit blog heb ik al vaker geschreven dat ik nog wel ’ns van stijl en onderwerp verander, en dat ‘in serie’ werken voor mij een zeldzaamheid is. (Zie bijvoorbeeld #BeeldendBlog #19: Vier variaties op het eiland Møn.) Maar kijk nou: deze minidoekjes vormen een serie: één soort onderwerp (insecten), één soort decor (het heelal) en één manier van schilderen (expressief). In dit #BeeldendBlog heb ik er alvast vier:

Zoals de titel van dit blog al doet vermoeden (‘deel 1’), staan er meer mini’s op stapel.

Gigantisch en minuscuul

Kleine diertjes, die op kleine doekjes centraal staan en zo toch groots worden uitgelicht. Tussen die insecten zitten enkele van mijn favoriete dieren, zoals de blauwzwarte houtbij. Een bij, minstens zo groot als onze grootste hommels, die je vooral in Zuidelijk Europa aantreft. Een schitterend diertje, dat eigenlijk te zwaar is om te vliegen, maar dat toch kan. Een mirakel.

Het leek me mooi om die kleine diertjes de ruimte te geven in het heelal, afgezet tegen een ster of planeet. Zo komt het insect over als gigantisch, en het universum als minuscuul. De combinatie van insect en universum in één beeld geeft een hint naar het surrealisme, de stroming waar ik op aanhaakte toen ik, lang geleden, begon met schilderen. (Zie #BeeldendBlog #24, #28 en #29: ‘In het begin’, deel 1-3.)