In deze serie bespreek ik beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 30 jaar geleden, vanmorgen, en alles daar tussenin. Deze keer: ‘De Luchtbel’. Een stripverhaal bestaande uit tien afbeeldingen op een vel papier van 65x50cm. Opgezet met potlood. Ingekleurd met alcoholstiften en acrylstiften.

De Luchtbel (strip, 65x50cm, 10 afbeeldingen, eind 2023)
Uitgedaagd

Een stripverhaaltje maken. Dat had ik eigenlijk nog nooit echt gedaan. Nu ja, één keertje dan, voor de pensionering van mijn vader, meer dan 30 jaar geleden. Een melig verhaaltje op één pagina.

Deze keer was anders. Binnen de Haagse Kunstkring (HKK) wordt al enige tijd aandacht geschonken aan de ‘negende kunst’ zoals het stripverhaal ook wel wordt aangeduid. Inmiddels zijn er vanuit de HKK al vijf albums met een keur aan bijdragen uitgebracht. En ik werd uitgenodigd, of beter: uitgedaagd, om voor het vijfde album een bijdrage te leveren. Thema: het kòst wat.

Normaal maak ik per keer één beeld, al dan niet samengesteld. Een strip vereist een scenario en verschillende beelden. Ik ging ermee aan de slag.

Orde van de dag

Kort daarvoor was ik bezig geweest met het artwork voor het liedje Orde Van De Dag, en ik nam het beeld van de astronaut op de maan – hét beeld van Orde Van De Dag – als uitgangspunt om mee aan de slag te gaan. Hoe en wat wist ik nog niet, maar door met dit beeld te spelen, was duidelijk dat het verhaal op wat voor manier dan ook het universum zou ingaan.

De Luchtbel

Vervolgens bedacht ik mij dat er een aantal overeenkomsten is tussen het heelal en de diepzee. De leegte, de duisternis, en de ruimte. En hoe weinig we er eigenlijk nog vanaf weten. Maar dat is nog geen scenario of verhaaltje. Met een beetje geluk hoef je dat niet helemaal uit te dokteren, want er is zoiets als de magie van  ‘het idee’. Zonder dat je nou letterlijk iets hebt zitten bedenken, dient zich iets aan. Een ideetje dat ‘zomaar’ komt aanwaaien. In dit geval was het idee het verhaal van een luchtbel. De luchtbel ontstaat in de diepzee, borrelt op naar het oppervlak en vliegt door een wonderlijk toeval het heelal in.

Uitwerking

Ik ben een bladindeling gaan maken met in totaal tien afbeeldingen. Welke vorm krijgen de afbeeldingen, hoe verhouden ze zich tot elkaar, hoe wordt de gehele bladspiegel, oftewel de compositie? Wat laat ik zien op de afbeeldingen, hoe vertel ik het verhaal? En, zoals je ziet, het zesde plaatje is die van de astronaut op de maan. Gespiegeld ten opzichte van ‘Orde Van De Dag’, en nu met de luchtbel boven de horizon in plaats van de aarde. Naast de pagina met beeld en tekst heb ik er ook een clipje van gemaakt. Zie hieronder. (Muziek: Gustav Holst (1874-1934), The Planets – Mercury, the Winged Messenger.)