In deze serie kijk ik naar beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 30 jaar geleden, vanmorgen, en alles daartussenin. Deze keer een schilderij dat ik begin 2024 maakte (januari-maart). Een woeste lucht met beweeglijke wolken en gouden randen van een doorkomende zonnestraal, en ergens in die lucht hangen drie kraanvogels. Geschilderd met acrylverf, 70x90cm.

Stormy skies with three cranes, acrylics on linen, 70x90 cm, 2024, € 1.250,-

Stormy skies with three cranes, acrylics on linen, 70×90 cm, 2024, € 1.250,-

Contrasten

Vorm begint met licht. Het licht in dit schilderij is het doorsijpelen van enkele zonnestralen tussen de wolken door, zonder dat we de zon zelf in beeld krijgen. Door te spelen met licht en donker krijg je spanning in het beeld. Die spanning kun je versterken door het gebruik van kleurcontrasten. In dit schilderij heb ik het complementair contrast van paars en geel gebruikt. Scherper gedefinieerd: ultramarijnpaars donker en goudoker. Paars en geel zijn elkaar ‘tegengestelde’ kleuren. Op een heel andere manier heb ik datzelfde contrast toegepast in het schilderij ‘Götterdämmerung‘, waarover ik in #BeeldendBlog 26 heb geschreven.

Stormy skies with three cranes (detail), acrylics on linen, 70x90 cm, 2024

Stormy skies with three cranes (detail), acrylics on linen, 70×90 cm, 2024

Woest en toch in balans

Om te voorkomen dat het schilderij uit de bocht vliegt door de woeste lucht, heb ik het palet heel sober gehouden. Naast de al genoemde kleuren zit er nog zinkwit (transparant) in, titaanwit (dekkend), ultramarijnpaars licht en Indisch geel. De kraanvogels heb ik in een later stadium toegevoegd. Hoe woest de kucht ook, ik had het gevoel dat er in het beeld nog ‘iets’ moest gebeuren. Zo laat ik vaker beelden ontstaan. Op een bepaalde manier is het een collage van beelden tot één beeld geïntegreerd. Ik maak me niet druk of het realistisch is, ik kijk naar het beeld zoals het tot stand komt. Is er nog iets nodig? Zo ja: wat? Met die vragen ga ik aan de slag en kijk dan wat er opkomt. Tot ik het gevoel heb dat het is wat het is.

Stormy skies with three cranes (detail three cranes), acrylics on linen, 70x90 cm, 2024

Stormy skies with three cranes (detail three cranes), acrylics on linen, 70×90 cm, 2024