In deze serie licht ik beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 25 jaar geleden, vanmorgen, of alles daar tussenin. Deze keer: de tentoonstelling ‘Nieuw werk 2022’ op de Haagse Kunstkring, woensdag 3 t/m 28 augustus 2022.
Nieuw werk

‘Nieuw werk’ is een ledententoonstelling op de Haagse Kunstkring (HKK) waar ik aan meedoe met 11 minidoekjes en 4 ‘droedeldoeken’. De overeenkomst tussen die werken is dat er in alle gevallen een dier op afgebeeld staat. De minidoekjes heb ik besproken in #BeeldendBlog #34, #33 en #32. (Onder de titel ‘Microkosmos’, delen 3, 2, en 1.) De andere vier werken, de ‘droedeldoeken’, zal ik hieronder kort bespreken.

11x Microkosmos, olieverf op doek, 7x7 en 6,5x6,5cm, 2022

11x Microkosmos, olieverf op doek, 7×7 en 6,5×6,5cm, 2022

Tentoonstelling

De HKK schrijft over deze tentoonstelling: “Tweemaal per jaar – in januari en augustus – worden ledenpresentaties georganiseerd. In augustus krijgen de leden de gelegenheid nieuw werk te presenteren. ‘Nieuw Werk 2022’ vindt plaats na een lange bevreemdende periode. Het onbekende ‘fenomeen’ corona overviel ons en bepaalde het leven. Een heftige periode die we van tevoren niet konden bevroeden. We waren behoedzaam, misten het contact, misten de kunstbeleving. We raakten er nog meer van doordrongen, dat de samenleving niet zonder kunst kan. Kunst vormt, beroert, verlicht, ontzet, troost, geeft vleugels en nog zoveel meer.”

 • Opening: zaterdag 6 augustus 2022, 16.00 uur
 • Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
 • Looptijd tentoonstelling: woensdag 6 t/m zondag 28 augustus
 • Galerie open:
  • Woensdag     12:00-17:00
  • Donderdag    12:00-17:00
  • Vrijdag           12:00-17:00
  • Zaterdag        13:00-17:00
  • Zondag          13:00-17:00

Wees welkom, kom langs op de opening of één van de dagen daarna. Ik ben bij de opening aanwezig. Mocht je op een ander moment willen gaan, geef me dan een seintje, en wie weet kan ik nog even aanwaaien.

Droedeldoeken

Mijn nieuwste werken zijn vier ‘droedeldoeken’. Iedereen weet wel wat droedelen is. Gedachteloos (geometrische) figuurtjes tekenen tijdens een saai college, een gortdroge vergadering, of tijdens een telefoongesprek waar je je aandacht niet bij kunt houden. Droedelen helpt, geeft aandacht en is simpelweg heel prettig om te doen. Deze werken, alle vier 20x20x4cm, olieverf op linnen, 2022, hebben centraal een dier (een amethistspreeuw, een gekko, een egel, een steenuil), en daaromheen danst een fantasiewereld van kleurrijke droedels. De gekko, de egel en de steenuil zijn dieren die ik allemaal in het echt heb gezien. De amethistspreeuw helaas nog niet. Maar ik heb er wel over gedroomd.

Droom

Op een ochtend werd ik wakker uit een zeer lucide droom. Ik had haarscherp en vlak voor me een vogel gezien met een witte bast en paarse vleugels en kop. Het beest had me vanaf een dorre tak brutaal aangekeken. Ik had nog nooit zo’n soort vogel gezien en ging er eigenlijk vanuit dat die ook niet bestond. Toch maar even gegoogeld en tot mijn starre verbazing bestaat de vogel wel: een in sub-Sahara Afrika inheemse vogelsoort, de amethistspreeuw. Het mannetje heeft het prachtige verenkleed, het vrouwtje heeft meer weg van een lijster. Mocht je mij een (spirituele) duiding van de droom kunnen geven, laat het me weten.