In deze serie kijk ik naar beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 25 jaar gelden, gisteren, en alles daar tussenin. Nu dan: Microkosmos (deel 3 – slot) – insecten in het universum (minischilderijtjes, olieverf op doek, 6,5×6,5cm, 2022)

 

Goed, ik zet erbij ‘deel 3 – slot’, maar dat is met een slag om de arm. Na een serie van 12 minidoekjes, waarvan dit de laatste vier zijn, zit ik nu weer op een ander spoor (namelijk ‘droedeldoeken’, waarover in een volgend #BeeldendBlog meer), maar wie weet, krijg ik op een dag nog eens zin om weer klein spul te schilderen.

Vier keer microkosmos: Aardhommel, Rode palmkever, Gewone reuzenmier, Stadsreus (zweefvlieg), olieverf op doek, 6,5x6,5cm, 2022

Vier keer microkosmos: Aardhommel, Rode palmkever, Gewone reuzenmier, Stadsreus (zweefvlieg), olieverf op doek, alle vier 6,5×6,5cm, 2022

Ontmoetingen

De keuze voor juist deze insecten is niet toevallig. Dit zijn beestjes die ik heb gezien in de achtertuin, tijdens vakanties, wandelingen op de hei, of waar dan ook. De aardhommel kwam ik op een zondagochtend tegen vlakbij op grindpad voor de Dorpskerk in Wassenaar. Mooie plek, maar niet voor een aardhommel. Ik heb het beestje op de hand genomen en ergens tussen de bloemen gezet. De rode palmkever trof ik aan op een stoep ergens in dorp in Andalusië. Zo’n kever – met ongeveer 6 cm toch vrij groot – had ik nog nooit eerder gezien. De gewone reuzenmier – noem het maar gewoon – was, als ik me goed herinner, buurtgenoot in een Zuid-Frans dorpje. De stadsreus (wat een prachtnaam is dat!), een grote zweefvlieg van zo’n 2,5 cm, die net doet of hij een soort hommel is, zat op een dag in de achtertuin.

Zie ook:
#BeeldendBlog #33: Microkosmos (deel 2) en #BeeldendBlog #32: Microkosmos (deel 1)