#BeeldendBlog #33: Microkosmos (deel 2)
In deze serie kijk ik naar beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 25 jaar geleden, vanmorgen, en alles daartussenin. Deze keer: Microkosmos II – insecten in het universum (minischilderijtjes, 6,5×6,5cm of 7x7cm, olieverf op doek, 2022).

 

Theater

Op korte termijn heb ik nog één voorstelling van ‘Precies hetzelfde maar dan anders’ in het verschiet. M’n maat Micha Götz en ik spelen op vrijdagavond 13 mei, 20:00 uur in de Haagse Kunstkring. Met de focus op theater hou ik geen uitgebreide schildersessies. Maar wat wel kan, is zo nu en dan inzoomen op miniaturen …

Insecten

De minidoekjes waarmee ik in de weer ben, zijn 6,5×6,5cm of 7x7cm klein. Zoals ik in het vorige blog, #BeeldendBlog #32: Microkosmos (deel1), al schreef, was het mijn lol om op die kleine doekjes iets onmetelijks te combineren met iets kleins. En zo kwam ik op insecten in het universum. Hoewel we insecten vaak ongemakkelijk vinden, of zelfs eng, zijn het vaak prachtige diertjes, waar alles op en aan zit wat ze nodig hebben. En insecten hebben een enorm spectrum in verschijningsvormen en kleuren.

Vier op een rij

Opnieuw vier insecten op een rij. Komen ze:

  • een bruingemarmerde wants
  • een hoornaar
  • een bidsprinkhaantje (het originele exemplaar was zelfs maar 2cm groot!)
  • een wesp

Hiermee gaat de serie van vier naar acht stuks. En ik ben nog met een paar mini’s bezig, dus de club wordt nog iets uitgebreider uiteindelijk. Ik werk vanuit een expressief uitgangspunt. Dat betekent dat voor mij kleur, vorm en verfbehandeling belangrijk zijn, maar dat ik niet zoek om het onderwerp hyperrealistisch weer te geven. Voor mij zit er meer gevoel en plezier in wanneer het zichtbaar geschilderd is, dan wanneer het – heel knap – ‘als een foto’ is. Dat geldt voor mij persoonlijk en staat los van mijn bewondering voor kunstenaars die heel realistisch werken.