In deze serie kijk ik naar beeldend werk wat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 20 jaar geleden, vanmorgen, of alles daar tussenin. Nu het doek: ‘Universal Dance’, acrylverf op doek, 63 x 89 cm, 2021. Dit schilderij is tot en met 2 januari 2022 te zien in de Haagse Kunstkring als onderdeel van de Grote HKK Kerstshow.

 

Werken met het universum

In de afgelopen jaren heb ik verschillende schilderijen gemaakt waarin het universum een rol speelde. Enkele van die werken zijn eerder ter sprake gekomen: in #BeeldendBlog #12: Let’s Dance! en in #BeeldendBlog #13: Ilja als Elvis. Eind vorig jaar rondde ik een groot schilderij af met de titel ‘Multiversum’, olieverf op linnen, 90 x 180 cm, 2016-2020 (particuliere collectie). En een jaar of wat terug schilderde ik het werk ‘Parallel Universum / Zwart Gat’, acrylverf op doek, 63 x 89 cm, 2014. Die werken zijn terug te vinden op mijn website.

 

Universum en dans

Op één of andere manier heb ik de associatie van ‘dans’ bij het universum. In ‘Let’s Dance’ zit een jong dansmeisje verstopt, in ‘Universal Dance’ een ballerina. Een spiraalvormig sterrenstelsel is haar tutu. Het universum is geen duistere leegte. Het leeft en zit vol met kleurrijke sterren en planeten in allerlei groottes en van allerlei substanties gemaakt. Daartussen bewegen gaswolken, als wimpels en sluiers, even kleurrijk als de rest van het universum. Als een weide met vele soorten wilde bloemen. Als een magisch en onuitputtelijk decor, waarin ook wij onze rol spelen voordat we er weer in op gaan.

Universal Dance, acrylverf op doek, 63x89cm, 2021

Universal Dance, acrylverf op doek, 63x89cm, 2021

Grote Haagse Kunstkring Kerstshow

Universal Dance is samen met werk van 25 andere kunstenaars te zien in de eindejaarexpositie van de Haagse Kunstkring (Denneweg 64). Loop er de komende weken een keer binnen en laat je meevoeren in de beeldvertellingen rond Kerst, de zonnewende, en de weg terug naar het licht.

 

De Grote HKK Kerstshow, 8 december 2021-2 januari 2022

De Grote HKK Kerstshow, 8 december 2021-2 januari 2022