In deze serie kijk ik naar een beeldend werk dat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan twintig jaar geleden, gisteren, of ergens daar tussenin.

 

In Beeldend Blog #7 ‘Er zij licht’ schreef ik al over een reis naar Vlieland onder winterse omstandigheden. Tijdens het verblijf op Vlieland, de laatste week van februari 2018, bleef het weer op een spectaculaire manier winters. Ik zag meteen aanleiding voor schilderijen, maar pas nu kom ik ertoe sommige van die momenten te vangen in verf. Dit is het tweede doek gerelateerd aan (de reis naar) winters Vlieland.

Elke dag was een feest. Sneeuw en ijs en schitterende luchten. Na een eind banjeren trakteerden we onszelf op flinke kop hete chocomel en in ons duinhuisje hadden we een houtkachel om weer op temperatuur te komen.

Sneeuwjacht

Tijdens een wandeling over het noordelijke strand zagen we boven de Noordzee een gigantische wolkenpartij. Aan de bovenzijde leek er niets aan de hand, maar naar onderen toe werden de wolken steeds dreigender. Tegen de einder waren de wolken indigo. Met de verrekijker konden we zien dat uit die vervaarlijke wolkenpartij een sneeuwbui losbarstte. Ieder weldenkend mens had zich allang uit de voeten gemaakt – en op een incidentele eidereend na waren er ook geen beesten te bekennen.

Sneeuwjacht noordelijk van Vlieland (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021)

Sneeuwjacht noordelijk van Vlieland (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021)

Alleen in de verte, pal onder de sneeuwbui, voer een vissersschip. De lichten aan, want het was aardedonker op zee. Dag en nacht tegelijk. Een magisch moment.

Romantiek

Ik heb gezocht dat moment zo goed mogelijk te vangen. Weliswaar voelen we niet meer de striemende kou, maar we ervaren iets van de heroïek van die visser en de intensiteit van de weersomstandigheden. Dit onderwerp op deze manier weergegeven, geeft het doek verwantschap met de romantiek (een stroming rond het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw, die vooral een reactie was op het rationalisme): de mens maakt onderdeel uit van die natuur, en staat er niet los van. Daarbij is de mens slechts een bescheiden element is temidden van ongekende natuurkrachten.

Sneeuwjacht noordelijk van Vlieland (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021, DETAIL)

Sneeuwjacht noordelijk van Vlieland (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021, DETAIL)