Creativiteit?

Door de eeuwen heen is aan verschillende kunstenaars, componisten, en andere creërende types gevraagd waar die behoefte om iets te maken nou vandaan komt. Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft niemand daar een definitief antwoord op kunnen geven. Het schijnt dat Van Beethoven in antwoord op de vraag naar de lucht wees, alsof ideeën vanuit het universum binnen komen waaien. Ideeën verzin je niet, die krijg je. Je kunt er dan iets mee doen, of niet …

Ongrijpbaar

Creativiteit is een ongrijpbaar iets. Het is er, maar in zichzelf is het niets. Het vereist wel dat het wordt gevoeld, herkend en dat je er actie op onderneemt. Expressie, dat het uitdrukking krijgt. Het helpt daarbij als je een ambachtelijke ondergrond hebt op het vlak waarop je je wilt uiten. Een opleiding, een technische vaardigheid. Noodzakelijk is het niet, er zijn genoeg autodidacten, maar de regels van de kunst kennen helpt wel, al is het maar om ze vervolgens bewust te kunnen overtreden, te verruimen of te veranderen.

Aanpakken

Zolang als ik mij heug, heb ik de behoefte om dingen te maken. Dat hoeft overigens niet per se ‘kunst’ te zijn. Een mooie sinterklaassurprise, of een klompenkast in de tuin maak ik met net zoveel aandacht. Iets te kunnen scheppen, is elke keer weer een bron van vreugde. Daar is wel voor nodig het te dóen. Een beetje conceptueel dingen verzinnen zonder het bijbehorende experiment aan te gaan, maakt de beleving van het maken wel heel academisch. Daar doe ik het niet voor. Ik wil het meemaken, beleven, voelen.  En ja, zo kan het ook gebeuren dat iets niet werkt, dat ik te ver door ga. De hoeveelheid verneukte ideeën is niet meer te tellen. Tegelijkertijd leert me dat om het een volgende keer anders te doen, bij te leren, eerder te stoppen, nog meer in het proces te zitten, bewust te zijn.

Meer weten?

Als je op deze website een werk tegenkomt dat je triggert, of vragen oproept, laat het mij weten. Ik geef je graag antwoord – als ik het antwoord weet.

Laagdrempelig

Kunst hoeft noch duur, noch ‘voor het museum’ te zijn. Sterker nog, ik ben van mening dat iedereen ervan moet kunnen genieten, het liefst in de eigen omgeving. Grafiek is zeer geschikt als opstap. Een origineel werk voor een lage prijs. Voor details: neem gerust contact met me op, ik praat je graag bij.

Delen is vermenigvuldigen

Stuur dit blog gerust door binnen je eigen netwerk. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.