In deze serie kijk ik naar beeldend werk wat ik ooit maakte. uit kan zijn meer dan 25 jaar geleden, vanmorgen, en alles daar tussenin. Deze keer: hergebruik van zwerfafval in een beeldend werk ‘Oog voor de wereld’. (Zwerfafval op panelen, 2x 64x125cm, 2022.)
World Clean Up Day
World Clean Up Day, 17 Sept. 2022

World Clean Up Day, 17 Sept. 2022

Zaterdag 17 september 2022 was het World Clean Up Day. Goed dat die dag er is, tegelijkertijd: triest dat het nodig is. Ik was met een groepje leden van de Partij voor de Dieren uit Den Haag naar het Zuiderpark gegaan voor een schoonmaak. De oogst na iets meer dan een uurtje opruimen was indrukwekkend: zes volle vuilniszaken met blikjes, peuken, plastics, flesjes, glas, (fragmenten van) voorwerpen, en zelfs kledingstukken.

Mij was gevraagd of ik iets met dat zwerfafval kon maken. Iets wat de aandacht kan vestigen op het probleem van zwerfafval. Een middagje het park, een picknick, een festival. Achteloos of per ongeluk, maar na afloop blijft er van alles liggen in het groen wat er niet hoort. Stel nou dat we iets meer oog voor de wereld zouden hebben, ons iets meer verbonden weten met de natuur …

selected litter, panels

selected litter, panels

Tweeluik: Oog voor de wereld

Tijdens het opruimen borrelden al wat ideeën op. Ik besloot twee ondiepe bakken te maken, dat wil zeggen, panelen met een opstaande rand van zo’n 5 cm. Centraal wilde ik op beide panelen een oog plaatsen. Daaromheen een caleidoscopische collage van verzameld zwerfafval. Een bonte samenkomst van materialen, kleuren en texturen. En vooral ook de boodschap: ‘Oog voor de wereld’. Dit is natuurlijk maar een klein gebaar in een wereld waarin veel te winnen is hoe we met de aarde omgaan. Maar als we die kleine bewegingen niet maken, komen we helemaal niet verder. Hoe kan het goed gaan met ons, als het niet goed gaat met Moeder Aarde, onze levende planeet?

'Eyes for the world', mixed media, litter on panel, 2x 64x125cm, 2022

‘Eyes for the world’, mixed media, litter on panel, 2x 64x125cm, 2022

Vrijdag 23 september heb ik de twee panelen gepresenteerd tijdens een bijenkomst ter gelegenheid van het feit dat de PVDD 12,5 jaar in de Haagse gemeenteraad vertegenwoordigd is. Wordt vervolgd!