In deze serie bespreek ik een beeldend werk dat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan 20 jaar geleden, gisteren – en alles daartussenin.

 

Vorig jaar ontving ik de uitnodiging om mee te doen aan een tentoonstelling van beeldend werk vanwege 95 jaar Algemene Vereniging voor Natuurbescherming in Den Haag en omstreken (#AVN). Ik besloot me daarvoor aan te melden en ik maakte het doek ‘Dichter in het groen’ (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021).

 

Haags Groen
De tentoonstelling is bedoeld als huldeblijk aan de Haagse groengebieden: “herkenbare natuur of groen in Den Haag en naaste omgeving”. Bossen, parken, duinen en de (straat)bomen. Van 1 tot en met 26 september 2021 is de tentoonstelling te zien in de zalen van de #HaagseKunstkring (Denneweg 64, Den Haag).
Dichter in het groen (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021)

Dichter in het groen (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021)

 

Dichter in het groen
Op een toevallig zonnige ochtend was ik in de Paleistuin (van Paleis Noordeinde). Ik had straatdichter Sjaak Kroes gevraagd of hij met zijn rijdende bureau als ‘model’ wilde figureren in het beeld. Gelukkig was hij daartoe bereid. We zochten een lentefrisse hoek voor een mooie uitsnede op het doek. Tussen twee majestueuze beuken streken we neer. Een toevallig passerende dame met twee hondjes kwam erbij zitten en completeerde het beeld. Ik maakte wat foto’s en aantekeningen en ging daarmee aan de slag. Vanmorgen heb ik de laatste streken gezet en het werk in gestuurd voor de tentoonstelling.
Dichter in het groen (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021) - DETAIL

Dichter in het groen (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021) – DETAIL

Dimensie
Zonder de uitnodiging voor ‘Haags groen’ zou ik niet tot een dergelijk werk zou zijn gekomen. Het is geen onderwerp dat ik zelf zou opzoeken. Daarnaast maak ik meestal een ‘vertaalslag’ tussen werkelijkheid en ideeënwereld. Dat heb ik hier nauwelijks gedaan. Ik ben erg blij dat Sjaak en de onbekende dame op het doek staan. Dat geeft voor mij een extra dimensie aan de omgeving. Mooie tegenhanger is die spontaan aanvliegende duif daar ergens links in de hoogte van het beeld.
Dichter in het groen (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021) - DETAIL

Dichter in het groen (acrylverf op doek, 89x63cm, 2021) – DETAIL