In de serie ‘Beeldend Blog’ kijk ik naar een beeldend werk dat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan twintig jaar geleden, gisteren, of ergens daar tussenin.

 

‘Man met ei’ (olieverf op board, 123×105,5cm, 1996) schilderde ik aan het begin van het derde jaar op de kunstacademie (KABK, Den Haag). In mijn herinnering was de aanleiding voor dit schilderij een opdracht waarbij het centraal perspectief een rol moest spelen.

Man met ei, olieverf op board, 123x105,5cm, 1996

Man met ei, olieverf op board, 123×105,5cm, 1996

Het schilderij is in de eerste plaats gebouwd op de centraal perspectivische compositie, met een heel hoog verdwijnpunt. De horizon ligt heel hoog in het schilderij, ergens halverwege het gele huis in de verte. De compositie is bijna volledig symmetrisch.

Belgische traditie

Dit heb ik altijd mijn ‘Belgische schilderij’ genoemd. En dat bedoel ik in gunstige zin. België heeft namelijk een aantal geweldige schilders voortgebracht in de traditie van onder meer het magisch realisme en het surrealisme. Denk aan schilders als René Magritte, Paul Delvaux, en, in een veel vrijere versie, Roger Raveel. Dit werk heeft heeft verwantschap met die traditie en is er een eerbetoon aan. Het is dus niet zo vreemd dat we enkele merkwaardige zaken tegenkomen in het schilderij.

Man met ei, olieverf op board, 123x105,5cm, 1996 (detail)

Man met ei, olieverf op board, 123×105,5cm, 1996 (detail)

We zien de ingang van een ondergrondse treintunnel. De wandelaars in het park moeten uitkijken, want er is nauwelijks afscherming tussen de diepte van het spoor en het looppad. Het is niet helemaal duidelijk in welke tijd dit gesitueerd is, maar met een blik op de kleding van de figuren, zou 100 jaar geleden zou zo maar kunnen.

Het merkwaardigst is de man op het bankje, met naast hem een gigantisch ei. Wat moet dat? De man biedt het ei een sigaret aan. Logisch. Links lopen een vrouw en een man gearmd bijna het beeld uit. Die man lijkt wel heel veel op de man op het bankje. Hoe zit dat? En hij wijst naar iets … Hij wijst naar een gaatje in het board waar ik op schilderde. Zo’n gaatje zit ook aan de rechterkant. Heel symmetrisch.

Man met ei, olieverf op board, 123x105,5cm, 1996 (detail)

Man met ei, olieverf op board, 123×105,5cm, 1996 (detail)