In de serie ‘Beeldend Blog’, waarvan dit aflevering 4 is, kijk ik naar een beeldend werk dat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan twintig jaar geleden, gisteren, of ergens daar tussenin.

Modeltekening, houtskool op papier, 50x60 cm, 2020

Modeltekening, houtskool op papier, 50×60 cm, 2020

Het beeld van deze keer zijn twee modeltekeningen die ik afgelopen zomer maakte (juli 2020, houtskool op papier, beiden ongeveer 50X65cm). Ik had al in geen tijden meer naar model getekend en ik voelde er wel voor om een opfriscursus aan te gaan. Het vak bijhouden, zeg maar. Studeren. Net als de accountant, de arts en de pianist dat doen.

Denken en zien

Bij tekenen naar waarneming gaat het erom te kijken naar wat je ziet in plaats van te kijken naar wat je dénkt te zien. Dat geldt te meer voor modeltekenen. We hebben namelijk allemaal een idee van hoe een lichaam er ongeveer uit moet zien. Maar dat is nog niet dat model met die specifieke kenmerken, in die specifieke pose met die perspectivische verkortingen. We zijn geneigd te tekenen wat we denken te zien, waarbij je brein dus fout corrigeert wat je ziet. Dan kan het maar zo gebeuren dat de verhoudingen zoek raken.

Studie

Om vast te houden aan wat je werkelijk ziet, helpt het om het idee ‘lichaam’ los te laten en puur naar de vorm te kijken, zo objectief mogelijk. Een tweede hulpmiddel is om meteen schetsmatig het geheel neer te zetten, en dat mag best zoekend. Een ander hulpmiddel is te werken van ‘buiten naar binnen’, ofwel vanuit de restvorm het onderwerp neerzetten (in dit geval een model). Dat heb ik (deels) in de onderste tekening gedaan.

Om de blik te scherpen, is het goed te variëren in poses en in lengte van de poses. Van één minuut tot een half uur. Zijn het dan schetsen of tekeningen? Wie zal het zeggen. Wat mij betreft zijn het studies.

Modeltekening, houtskool op papier, 50x65 cm, 2020

Modeltekening, houtskool op papier, 50×65 cm, 2020

Meer weten? Laat me weten!