In de serie ‘Beeldend Blog’, waarvan dit de eerste aflevering is, kijk ik naar een beeldend werk dat ik ooit maakte. ‘Ooit’ kan zijn meer dan twintig jaar geleden, gisteren, of ergens daar tussenin.

Man in besneeuwd bos

Man in besneeuwd bos, olieverf op linnen, 2003, 50x50 cm

Dit winterse boslandschap met één persoon schilderde ik begin 2003. (Materiaal: olieverf op linnen. Afmetingen 50×50 cm.) Ik schilderde de sneeuw en de kou en de grijze bomen op een ondergrond van gebrande sienna; een heel warme roodbruine kleur. Hierdoor ontstond een spanning tussen warm en koud, als ook een zekere diepte in het beeld. De gebrande sienna is vooral in de bovenste helft van het doek nog te ‘zien’. Ook het perspectivische dunner worden en ‘verdwijnen’ van de bomen naar de achtergrond zorgt voor diepte in het beeld.

Ik heb het schilderij vlot opgezet, na een bezoek aan het Haagse Bos. Voor het aanscherpen van de contouren van de stammen en de takken heb ik hier en daar gewerkt met de achterkant van het penseel.

Sting

In 2009 bracht Sting een (prachtig!) winteralbum uit: ‘If on a winter’s night …’. De hoes van het album heeft opvallende overeenkomsten met mijn schilderij. Mocht iemand Sting toevallig nog spreken binnenkort, vertel dit er dan bij. Wel zo leuk.

Man in besneeuwd bos + 'If on a winter's night'

Meer weten? Ik hoor graag van je: amante@amante.nl